Nieuwsberichten

13. nov, 2019

Op dit moment werk ik aan een nieuwe site. Daarom zal deze site niet meer geüpdate worden.

U kan wel nog steeds al mijn info hier bekijken.

Of neem een kijkje op mijn facebookpagina:

facebook.com/benslinesletters

Tot binnenkort,

Ben

2. mrt, 2018

Op zaterdag 24 februari werd er in zaal Mosa te Maaseik een workshop letterschilderen gehouden.

Voor deze workshop kon de organisatie de Australische signpainter Jeff Marshall strikken. Deze man is in zijn vakgebied wereldberoemd. Daarom was de interesse groot en waren er zelfs deelnemers uit Oostvleteren en Drachten (NL) aanwezig. Tijdens de workshop werden er verschillende letterstijlen geoefend. In de voormiddag casual (drukletters) en in de namiddag de specialiteit van Jeff Marshall: script.

Alle deelnemers waren erg te spreken over deze workshop, de locatie en de stad zelf. Hopelijk wordt er in de toekomst nog een vervolg gebreid aan deze workshop.

27. dec, 2017

Alhoewel de focus natuurlijk blijft liggen op handgeschilderde beletteringen en pinstriping, ga ik de activiteiten van Ben’s Lines & Letters vanaf januari uitbreiden.

 U kan dan bij ons ook terecht voor:

* textielbedrukkingen

* vinyl beletteringen

* airbrush tattoos (voor kinderfeestjes of evenementen)

Als u vragen heeft, kan u natuurlijk altijd bij mij terecht via de gekende kanalen. mijn gegevens kan u vinden op de contactpagina.

 

14. sep, 2016

14 september 2016

Regelmatig surf ik op de sites van collega signpainters. Om inspiratie op te doen en om bij te leren. Laatst kwam ik de volgende tekst tegen. Ik heb hem zo goed als kon vertaald uit het Engels. De tekst geeft volgens mij heel goed weer wat een bord schilderen eigenlijk inhoudt. Veel leesplezier:

 

Blanks to beauties

 

Niet veel mensen buiten het letterschildersvak kennen en begrijpen het werk dat nodig is bij het maken van reclameborden op de ouderwetse manier. Als iemand de kosten vraagt voor een handgeschilderd bord voor hun winkel en na uw schatting trekken ze de wenkbrauwen op, dat is de reden waarom ik dit schrijf. Niet alleen voor het grote publiek die de redenering niet weten of begrijpen achter de prijsstelling, maar ook voor beginners om van te leren. Ik ben autodidact in zowel letterschilderkunst en pinstriping en er zijn er tal van ons die graag een beetje van know-how hebben om onze ambacht in stand te houden. Ook voor degenen onder u die op zoek naar een handgeschilderd bord, geeft dit u een beter idee van wat er tussen het plaatsen van uw bestelling en het ontvangen van het eindproduct allemaal gebeurt.

 

Om te beginnen als u op zoek bent naar kwalitatief handwerk, is er meer voor nodig dan alleen "schilderen van wat letters op wat hout". Dit verhaal toont je stap voor stap het proces dat nodig is om een kwalitatief, duurzaam reclamebord te produceren.

Een korte geschiedenisles...
Jaren geleden, in de vroege jaren '80, hebben vinylsnijders bijna elke letterschilder uit het vak verdrongen door het verlagen van de prijs en de productietijd die nodig is om een bord te maken. Ze maakten ook dat elke winkel er hetzelfde uitzag, want laten we eerlijk zijn, ook de technologie is beperkt, hart en ziel niet inbegrepen ...
Gelukkig stijgt het aantal mensen die op zoek zijn naar het old-school werk omdat ze niet hetzelfde oude gephotoshopped bord willen. Ze willen dat hun bedrijf opvalt tussen de rest van de saaie computer gegenereerde, generieke en alledaagse winkels . De sleutel? Hand geschilderde belettering. Dit is waar we beginnen.

 

Het begin van een goed reclamebord, dat dag na dag en jaar na jaar de weerselementen kan trotseren, is het hout waarop het is geschilderd. Meestal gebruikt men weerbestendige triplex. Ja, het is duurder dan normale triplex, maar elke architect zal u vertellen dat de belangrijkste stuk van een gebouw het fundament is. Het verschil tussen de standaard en weerbestendige triplex is niet alleen een sterkere lijm, maar het is ook behandeld om water te weerstaan (tot op zekere hoogte). Zodra u uw hout heeft gezaagd en geboord, geschaafd en geschuurd, kun je beginnen.

 

STAP 1: Primer, droogtijd: 2-3 uur tussen de lagen, lagen nodig: 2
Voor buiten
borden is er een fundamenteel proces in drie stappen die je doorlopen. Dat proces begint met primer. Ik gebruik een op watergegedragen primer om de eenvoudige reden van de droogtijd. Het duurt nu al lang genoeg voor de rest van de verf om te drogen in de latere stappen, zodat ik het hier probeer te versnellen waar ik kan. Een toepassing van twee lagen wordt aanbevolen. De eerste wordt opgezogen door het hout en de tweede verzegelt het een beetje. Ook is de primer is mooi dik waardoor kleine gaatje waardoor eventueel water kan worden opgevuld. Hierdoor kan het hout ook niet van binnenuit beginnen te rotten,

Vergeet niet... voorkant, achterkant en zijkanten moeten allemaal twee lagen. In een hele werkdag, laten we zeggen van 9u tot 17u, krijg je één bord gedaan.

 

STAP 2: Undercoat, droogtijd: 6 uur tussen de lagen, lagen nodig: 1
Dit is waar het een beetje begint te vertragen. Dit is waar ik materialen op oliebasis ga gebruiken. De onderlaag is belangrijk omdat het de primer insluit en weersinvloeden afstoot. Nu wordt ook het hout gladder de nerven beginnen te verdwijnen. Het laatste wat je wilt, is dat wanneer je begint met het beletteren van het bord, je letteringverf iedere groef in het bord oppakt omdat het niet glad genoeg is. Gelukkig is er slechts één laag nodig.

 

VERGEET NIET, voor- zij- en achterkant !!! 12 uur (incl droogtijd) komen er bij

 

STAP 3: Lak, droogtijd: 16 uur tussen de lagen, lagen nodig: 2
"Net als het kijken naar verf
die droogt" komt van dit proces. Ik zeg proces, omdat het dat ook is. Hier zit een verborgen stap die de klant niet in de gaten heeft, maar als je kwaliteit wil, moet je het doen. Dus breng je lak aan, ja liefst op basis van olie. Zoals altijd voor-, achter- en zijkanten. Om alles netjes afgesloten en geschilderd te hebben, heb je 2 lagen nodig.

DE VERBORGEN STAP ... Tussen de laklagen, als je een zijdezachte en vlekkeloos resultaat wil, moet je nat schuren. Soms kom je er mee weg als je het niet doet, maar je zal wat vuil in de verf hebben. Uw oog kan het niet zien, maar je pinstriping- of beletteringpenseel zal het vinden. Het zorgt ook voor een spiegelende glans, net als wanneer je een auto spuit ... ga je gang en voeg 64 uur toe voor deze stap.

 

STAP 4: layout uitwerken
Nu dat je een week nodig hebt gehad om je bord voor te bereiden met verf op de verf, kan je eindelijk beginnen met de beletteringsproces. In de vinylwereld wordt dit gedaan met een enkele muisklik op een computer. Bij ons ambacht wordt dit gedaan met een meetlint, liniaal en een vet potlood. U wil er natuurlijk voor zorgen dat alles netjes uitgelijnd is, vooral als u hetzelfde bord meermaals moet maken.

 

STAP 5: layout van letters
Ook dit is een proces dat wordt vereenvoudigd door een computer en met een muisklik kan u op magische wijze een letter worden weergegeven op een scherm, klaar om uit te printen. Bij handwerk moet je je lettertype en iedere afzonderlijke letter uittekenen. Dus nadat je je letters hebt uitgetekend en de tussenruimte gemeten kan je verder gaan. Er zijn een paar manieren om deze stap te doen, iedereen doet het anders en elk project zal je iets nieuws leren. De manier waarop ik dit doe, is door elke letter te krijten aan de achterkant en te tracen op het bord. Met krijten bedoel ik letterlijk stoepkrijt wrijven op de achterkant van het papier waar u gaat tracen. Er zijn snellere manieren om deze stap te doen zoals het creëren van een “pounce pattern” van elke letter en bepoederen. De krijten methode duurt langer, maar geeft een semi-permanente en gedetailleerde letter om mee te werken. Dit komt natuurlijk goed van pas bij zwaar gedetailleerde letters.

 

STAP 6: Letterschilderen
Nu het
gedeelte waar we allemaal op hebben gewacht, de eigenlijke letters van het bord. De meeste klanten denken dat het dit is waar ze je voor betalen, alleen deze stap. Niet op mijn horloge, dit is stap 6! Ik moest werken tot deze stap en de huur betaalt zichzelf niet verdomme!
Dus nu kun je je verf
zetten op de planken waarop je zo hard hebt gewerkt om tot dit punt te komen. Dit is het moment waarop dingen bij elkaar beginnen te komen!

 

STAP 7: Top Coat (optioneel), droogtijd tussen de lagen: 6 uur, lagen nodig: varieert
Niet elk
bord heeft deze stap nodig, maar met borden op straatniveau in de stad, doe ik het. Enkel om het bord te beschermen. Ik gebruik een op olie gebaseerde blanke lak die alles netjesafsealt. Het beschermt tegen vanalles.

 

 

Dit is zo kort als ik het kan voorstellen zonder te veel van de details die letterschilderen de kunst maken die het is, uit het oog te verliezen. Er is een hoop werk, vooruit denken, knowhow, tijd, vaardigheid en voorbereiding nodig om zelfs maar één bord te schilderen. Dus de volgende keer dat je een handgeschilderd bord ziet, neem een stap terug voor een minuutje en denk na over hoeveel tijd en werk is gekropen in het creëren van het stuk waar u naar kijkt. Veel mensen gaan naar een museum om te kijken naar kunst maar alles wat je moet doen, is een kijkje nemen rondom jezelf in de stad, je oog zal het handwerk opmerken. Dat is een van de dingen waar letterschilders voor betaald worden.

 

Von Leadfoot 8 juni 2013

 

Link naar originele bericht hier.